Bali, sweet Bali
woensdag 15 februari 2012
Valentine
God heeft de Balinees geschapen als de vierende mens. Iedere aanleiding is voldoende reden voor het houden van een ceremonie, voor het vieren van feest.
Ook Valentijnsdag kan zich verheugen in de warme belangstelling van de bevolking van Lovina. Voor mij is Valentijnsdag een commerciële uitvinding om aan een geliefde een bericht te sturen met een bewijs van eeuwige liefde voor de aanbedene. Oorspronkelijk een kaart. Tijden van overvloed vragen om meer! De romantiek is het grootst wanneer de afzender anoniem blijft.
Over de oorsprong van Valentine’s day zijn de geleerden het niet eens. Een Romein, gemarteld omdat hij weigert zijn christelijk geloof op te geven. Kom daar maar eens om in 2012, hoewel als ik denk aan Tibet. Hij sterft op 14 februari in het jaar 269 na Christus. De legende zegt dat Sint Valentijn een afscheidsbrief achterlaat voor de dochter van de gevangenisbewaarder. Valentijn heeft vriendschap gesloten met de bewaker en blijkbaar niet alleen met de bewaker. Dromen over het meisje heeft hem blijkbaar kracht en levenslust gegeven. De brief sluit af met "Van je Valentijn".
In een alternatieve versie is Sint Valentijn een tempelpriester tijdens het bewind van keizer Claudius. Claudius zet Valentijn gevangen omdat hij de keizer trotseert en in toorn laat ontsteken. Het loopt slecht af met Valentijntje. In het jaar 496 roept Paus Gelasius 14 februari uit tot feestdag ter ere van Sint Valentine, om het nog een beetje goed te maken.
Valentijnsdag wordt voor het eerst in verband gebracht met romantische liefde in de kringen van Geoffrey Chaucer in de Hoge Middeleeuwen. De traditie van de hoofse liefde, die ook ik koester, bloeit in deze tijd. In de 15e eeuw groeit Valentijn uit tot een dag waarop geliefden, hun liefde verklaren door het schenken van bloemen, het aanbieden van zoetwaren en het sturen van wenskaarten. In het Engeland van Queen Victoria bloeit de traditie opnieuw op.
De Balinezen zijn verliefd op tempels en tempelpriesters. Ongetwijfeld is dit een argument om Sint Valentijn en Valentijnsdag in hun armen te sluiten en op te nemen in de kalender. Wat is er mooier dan de liefde! De meisjes van Warong Apple zijn in een opperbeste stemming onder verwijzing naar Valentijnsdag. Niet alleen de Balinezen laten zich meeslepen, ook de NRC wijdt een katern aan Valentijn. Het perspectief is hier de verloren liefde, liefdesverdriet. De warme klanken van “My funny Valentine” uitgevoerd door Chet Baker stromen mijn hoofd binnen. Echte romantiek, een dolk in het hart, het is niet erg, Valentine is het waard! Liefdesverdriet is echte liefde, een emotie die wordt gekoesterd, een bron van creativiteit, bijna nog mooier dan wederzijdse liefde. Een bloedend hart…
(http://www.youtube.com/watch?v=WPkCbIa1hmg)
Het “House of Art” gelegen aan de Jalan Singaraja Seririt besteedt ook aandacht aan Valentijnsdag. Op het terrein voor het huis zijn poppen neergezet. Bij iedere pop staat een kandelaartje met een kaarsje. Het levert een boeiend schouwspel op in de duisternis. De gevel van het “House of Art” geeft een extra cachet. Ook is er muziek. Helaas heb ik mijn camera niet bij me. Ter vergoelijking van dit ongemak, overtuig ik mezelf ervan dat hier met mijn camera geen goede foto’s van te maken zijn. Een van de organisatoren vertelt dat de poppen morgenvroeg weer worden opgeruimd. Het heeft er alle schijn van dat dit bericht serieus is: "U moet mij op mijn woord geloven".
Als wij de volgende ochtend langs het terrein lopen blijken de poppen er nog te staan. Ik besluit dat ik vanavond als wij naar ons vaste stekje, Warong Apple, gaan, mijn camera meeneem. Ik vertrouw erop dat de poppen er nog zullen staan, ook als is Valentijn al weer voorbij. Waarvan akte.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten