Bali, sweet Bali
donderdag 15 maart 2012
Gewone mensen
Op Bali wonen mensen net als overal in allerlei samenlevingsverbanden. Trouwen is hier de normaalste zaak van de aarde. Liefde lijkt het meest voor de hand liggende motief. Bij interculturele huwelijken spelen ook andere zaken: hebzucht, de verlokking van een groenblaadje, het vluchten voor verdriet. Scenarioschrijvers van soaps kunnen hier hun hart ophalen, naast goede tijden slechte tijden draait de roddelmachine in zijn hoogste stand. Niets menselijks is dit eiland vreemd, ook al is niets wat het lijkt. Waarschijnlijk, naast de omgeving, een van de verleidingen van Bali.
In het Noorden van Bali wonen veel Nederlanders of liever verblijven. Er zijn er slechts weinigen met een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. Het verstrekken en verlengen van visa is voor Bali een constante en gegarandeerde stroom van inkomsten. Wim een Nederlander, die zich zelf opnieuw moest vinden heeft zijn hart verloren aan en in de Gordel van Smaragd. Voor hij zich in Bali in een dessa tussen Singaraja en Lovina heeft gevestigd heeft Wim de aarde afgezocht naar zijn bestemming. De verkeersdrempel een blijvend teken van Wim.
In Bali heeft hij die (tijdelijk) gevonden naast zijn nieuwe vrouw Ketoet, die zich ook wel Aniek noemt. Samen hebben ze een bescheiden huisje in Kalibukbuk. Wim is bezig met het bouwen van een nieuwe verdieping op zijn garage. Hoewel hij als voormalig onderhoudsmonteur van klimaatbeheersings- en verwarmingsinstallaties Nederlandse kwaliteitsregels hanteert, kan hij zich vinden in de wijze waarop Balinezen maatvoeren. Hij is ingeburgerd. Dat wil niet zeggen dat zijn onrust is verdwenen. Hij liefst zou hij door de gordel trekken van Oost naar West en van West naar Oost. Misschien als het huisje af is. Dromen blijven Wim achtervolgen en andersom.
Voorlopig ontmoeten we elkaar nog vaak bij Apple. Het dagelijks nieuws wordt doorgenomen en de toestand in Bali wordt geschetst. Ook het weer is een dankbaar onderwerp, zeker nu. Het regent al een week, de zon laat zich amper zien. Zeer ongebruikelijk voor Bali, een klimaatverandering? Of gewoon de import van onstuimig herfstweer door orang Belanda?
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten