Bali, sweet Bali
woensdag 21 maart 2012
Melasti: gezuiverd het nieuwe jaar in
Op Bali, ook wel God’s eiland genoemd, vindt elke dag wel een rituele gebeurtenis plaats. De Hindoe bevolking is verslingerd aan rituelen en ceremonies. Gisteren heeft de dessa Kalibukbuk Melasti gevierd op het strand van Lovina.
Melasti draait om de zuivering van Pratima. Het strand en de zee zijn de plaatsen waar deze zuivering plaatsvindt. Een kris is een van de voorwerpen die symbolisch moeten worden gezuiverd. De ceremonie vindt een aantal dagen voor het Balinese nieuwjaar Hari Nyepi, de dag van de stilte, plaats. Veelal drie dagen voor Hari Neypi. Plaatselijke tradities laten het toe dat Melasti op een andere dag wordt gehouden. In Lovina vieren de verschillende dessa’s de ceremonie op verschillende dagen. Dit past in de traditie “elke dag feest”.
Op de Melasti viering wordt de kris, een heilige symbool naar de zee gedragen om te worden gereinigd. In een kleurige parade wordt de Umbul-umbul, een soort vaan die symbool staat voor de aanwezigheid van de goden, meegevoerd naar het strand. Dit gaat onder begeleiding van traditionele gamelan muziek. De afgelopen dagen hebben we een aantal van deze parades mogen aanschouwen. Ook tijdens de rituelen op het strand wordt muziek gemaakt.
De ceremonie is een waar volksfeest. Kinderen zorgen voor de spanning tussen vrolijk en serieus. Op enig moment worden geschenken, voornamelijk voedsel, naar twee boten gedragen om aan de zee te worden geofferd. Bij terugkeer dansen de vrouwen, die met de boot zijn mee geweest. Er vinden daarna nog vele rituelen plaats. De kinderen vermaken zich met de eend die aan de zee is geofferd en op zijn laatste krachten het strand weet te bereiken. Als een ware trofee wordt de eend door de kinderen gekoesterd.
Dan is het weer tijd voor serieuze contemplatieve zaken. De leden van de dessa bidden intens en zijn zeer geconcentreerd. Het lijkt collectief mediteren. Aan het einde van deze periode van bezinning worden de mensen met “heilig” water besprenkeld. Ze drinken het en wassen er hun haar mee. Daarna worden ze beplakt met rijstkorrels. De kinderen laten hun speelsheid een moment varen en gedragen zich zeer serieus, al is het maar voor even.
Opvallend is het grote aantal kinderen, het aantal jong volwassenen en het geringe aantal ouderen. Een demografische opbouw zoals we die in Nederland voor het laatst in de vijftiger jaren hebben gezien. Als de jeugd de toekomst heeft, heeft dit land toekomst
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten