Bali, sweet Bali

Bali, sweet Bali
Een beetje achteraf

dinsdag 15 november 2011

Tweets!

Gisteren hebben we de formulieren voor de tweede verlenging van onze visa ingeleverd bij Emigrasi. Onze vaste chauffeur, hij woont om de hoek, heeft ons gebracht. Omdat we het klappen van de zweep nu en beetje kennen, is alles wat moeitelozer verlopen. We worden bekende gezichten. Op mijn vraag of ik binnen mag fotograferen worden na enige aarzeling, een negatief antwoord gegeven. Buiten mag. Aanstaande vrijdag mogen we om 10:00 uur komen betalen. De zorg van Sjaan over de verlengingsdatum is nodeloos gebleken. De bureaucratie is stroperig maar nauwkeurig. De formulieren voor de derde verlenging hebben we meegenomen inclusief de noodzakelijke zegel.

We komen in een vast ritme, ontbijt met bruin brood van de Duitse bakker. Putu “room boy” koopt dat voor hij naar Villa Romy komt. Hij woont vlak bij de groente en fruitmarkt en bij de bakker. Na het ontbijt wacht internet. De Volkskrant is er nog niet maar ik kijk op de websites van nu.nl, de volkskrant en de NRC om te kijken of er nog nieuws is. Vervolgens open ik mijn Twitter-account en loop de laatste tweets door. Met een beetje handigheid is Twitter de snelste manier om geïnformeerd te raken over de (gepercipieerde) werkelijkheid. Ik gebruik geen #-tags met steekwoorden bij mijn tweets. Ik gebruik ze wel om te zoeken.
Rond vier uur half vijf Nederlandse tijd is de digitale versie van de Vk beschikbaar. Het downloaden gaat pagina voor pagina en is omslachtig en tijdrovend. Om mijn sensatiezucht te stillen neem ik een kijkje op Powned, de maat voor het morele niveau van Nederland. De eerlijkheid gebied te zeggen dat er uitermate verkeerde maar zeer amusante reacties op het nieuws worden gegeven: de onderbuik van Nederland maar dan met humor! Hoewel de “refresh rate” laat de laatste tijd te wensen over. Een gevolg van de bezuinigingen in het omroepbestel?
De inspiratie voor mijn tweets haal ik in de regel uit de krant. De krant steeds minder een platform voor nieuws maar veeleer een bonte verzameling meningen en overtuigingen. Het zijn deze meningen en overtuigingen die proberen richting te geven aan de ontwikkelingen in Nederland en de wereld. Nederland blijkt echt aan revisie toe. De bestaande politiek mist de visie en de kwaliteit om vorm en inhoud aan onze samenleving te geven. Ook vertoont onze en niet alleen onze democratie haarscheurtjes, die snel moeten worden gerepareerd. Niemand neemt het voortouw, er wordt uitsluitend gewezen naar anderen en de posities van partijgenoten worden veilig gesteld. Onze minster president blijkt een hol vat met een aardige glimlach. Hij stond niet op één in het lijstje van meest invloedrijke Nederlanders, terwijl je dat van de “baas” van Nederland toch zou verwachten. Het lijstje van meest invloedrijke personen heeft mij niet kunnen overtuigen. Gaan we daar de oorlog mee winnen, zonder iemand te kort te willen doen. De 200 van Mertens vond ik indrukwekkender, dat was in een ander tijdsgewricht. De technocraten nemen de macht over, de Knot er over. Eigenlijk vind ik dat wel verfrissend. Heren en dames met aantoonbare kwaliteiten en weinig directe persoonlijke belangen anders dan hun beroepseer nemen het heft even in handen om de trein weer in de rails te krijgen. Ze weten hoe de paarden lopen en beschikken over de zeggingskracht om het volk te overtuigen en de populisten de wind uit de zeilen te nemen. Het besef dringt langzaam in de samenleving door dat de bomen niet tot in de hemel groeien. Dat hebben ze nooit gedaan en dat weten we al sinds Babylon. Alleen de vermeende elite heeft moeite met het afstand doen van haar positie. Dat is toch echt een voorwaarde om te komen tot een betere besluitvorming en een betere inrichting van de samenleving. En dan bedoel ik Europa zonder voorbij te gaan de eigenheid van ons land. Je volksaard zit in jezelf en als dat niet genoeg is het staat in je paspoort.
Putu “room boy” is vandaag niet op zijn werk verschenen. Volgens Aku heeft er bij het jonge paar een echtelijke ruzie plaatsgevonden. De politie schijnt verwittigd te zijn met als gevolg dat we onze eigen rotzooi op mogen ruimen. Niets mis mee hoor. Putu “security” heeft met ingang van 1 december ontslag genomen. Naar ik begrijp als gevolg van slechte salarisonderhandelingen. Let wel in Nederlandse begrippen gaat het om niets, afhankelijk van de koers van de rupia om ongeveer acht euro per maand. In zijn geval een verhoging van 15%. Het blijft onrustig in Bali, het is per slot regentijd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten