Bali, sweet Bali

Bali, sweet Bali
Een beetje achteraf

woensdag 16 november 2011

Werk aan de winkel: Stenden Univerisity

Een half jaar Bali is een, een half jaar duimen draaien is wat anders. Het werkvirus begint te kriebelen, ik moet iets gaan doen!
Het openbaar vervoer in Bali is zo goed als niet ontwikkeld. Voor de toeristen zijn er taxi’s, er is een geweldig overaanbod dat zich (bij goed onderhandelen) in de prijs vertaald. Ben je naïef dan zul je dat aan je portemonnee merken. Voor de lokale bevolking zijn er busdiensten, geëxploiteerd door kleine ondernemers. De diensten worden veelal uitgevoerd met aftandse minibusjes. Zorg voor veiligheid is geen eerste prioriteit.

De Balinese overheid heeft, crisis of niet, wilde plannen met de ontwikkeling van het toerisme. Sommigen vrezen dat dit ten koste zal gaan van de natuur en schoonheid van Bali. Ik vrees dat deze “zieners” gelijk gaan krijgen, maar ja de roep van het geld is moelijk te weerstaan. Light rail zou een uitkomst kunnen bieden voor de vervoerproblemen, maar de complexiteit is anders dan bijvoorbeeld in the Gambia, groot. Daar ga ik mijn energie niet aan verspillen.

Het bijdragen aan het verantwoord ontwikkelen van de toeristenindustrie is mogelijk een voor een deel te realiseren ambitie. Kennis is een eerste vereiste bij het verder ontwikkelen van samenlevingen. Ergo mijn analyse is dat er voor mij in het onderwijs mogelijk kansen liggen.

In de “Bali News” een op de toplaag van de Balinezen en op toeristen gerichte advertorial staan vacatures bij de Stenden Univeristy op Bali (www.stenden.com/en/locations/bali/). De internationale tak van de universiteit, zich richt op de leisure industry en het hotelwezen in het bijzonder. Het is een dependance van de Nederlandse Stenden Hogeschool met vestigingen in Assen Emmen, Groningen, Leeuwarden en Meppel. In Nederland zijn Pabo’s dominant in het aanbod. Ze hebben naast Bali, dependances in Thailand, Qatar en Zuid-Afrika.

Een zwaluw maakt nog geen zomer.

Wie niet waagt, die niet wint. Ik heb er een email aangewijd waarin ik mijn diensten aanbied. De reactie uit Nederland (blijkbaar wordt het HRM-management vanuit Nederland verzorgd) is een niets zeggend briefje van de afdeling Human Resource Management waaruit weeromstuit blijkt dat ze het e-mailtje niet hebben gelezen, voor de goede orde gedrag waar meer HRM-afdelingen zich op laten betrappen. Ik spreek uit ervaring. Uiteraard laat ik me hier niet door uit het veld slaan. Hetzelfde mailtje heb ik nu rechtstreeks toegestuurd aan de Balinese dependance. Mijn nieuwsgierigheid is geprikkeld. Hoe is Hogeschool Stenden georganiseerd, hoe lopen de geldstromen en wat is de rol van de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht? Hier moet ik eens achter heen. Ze hebben een derde geldstroom instituut Lumius.

Heb ik toch een klusje gevonden.
Wat eerste resultaten:
LinkedIn geeft 524 resultaten op de zoekterm Stenden University, de term Hogeschool wordt vermeden. Daar worden op Twitter wat negatieve tweets aangewijd. Daarnaast zijn de kritieken op de kwaliteit niet mals:
@f6f6alS
Fatma A. Al-Saai
"Stenden university: uni for the idiots. Sorry but its true…"
Heb ik beet? Een eenvoudige zoektocht op Google wijst op verdenkingen. De Volkskrant heeft in het recente verleden, begin 2011, al onderzoek gedaan naar de financiële banden met de buitenlandse dependances en heeft het over verspilling van overheidsgelden. De reactie van de Raad van Bestuur gaat nauwelijks in op de inhoudelijke beschuldigingen maar gaat vooral over nut en noodzaak van een internationale strategie. In de marge wordt aangegeven dat een aantal van de kritiekpunten worden opgepakt. Ik ben benieuwd hoe vaak de leden van de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht hun buitenlandse dependances, allen in exotische oorden, op kosten van de gemeenschap bezoeken. Om alle verdachtmakingen te vermijden, ik heb mijn diensten om niet aangeboden.
Als uitsmijter, Prof. Heertje, november 2010:
"Op Stenden HBO staan honderden studenten ingeschreven, die er helemaal niet studeren. Hun namen worden gebuikt, maar zij wassen borden in Chinese restaurants in Nederland."
Woensdag (13 januari 2011) deed de Raad van State uitspraak in een zaak over Thaise studenten die eind 2006 in een Nederlands hotel stageliepen en enkele lessen volgden bij de Christelijke Hogeschool Nederland, nu Stenden Hogeschool. Volgens de arbeidsinspectie stelde die stage weinig voor en waren ze eigenlijk aan het werk. En daar was geen vergunning voor afgegeven. Daarom moet hun onderwijsinstelling een boete van 176 duizend euro betalen.
Ook de salarissen van de bestuurders zijn een punt van zorg zelfs voor de bestuurders getuige deze kop: “Topman Stenden protesteerde vergeefs tegen hoog salaris”.

Wordt vervolgd.


Naschrift 3 februari 2012
Ben niet in de problematiek gedoken. Weet inmiddels dat men bij de HRM afdeling niet kan lezen of heel selectief leest. Bijvoorbeeld alleen de leeftijd van de "sollicitant". Heb op het web een concept van het "Remuneratierapport 2011" (http://www.stenden.com/nl/stenden/organisatie/governance/Documents/remuneratierapport%202011%20%20.pdf) gevonden. Sommige problemen worden aangepakt. Ben benieuwd naar het declaratiegedrag van de leden van de Raad van Bestuur. Vraag mij af of Drs. Klaas Wybo van der Hoek, lid van de RvB en VP Executive Board Stenden University Zuid Afrika bezoldigd wordt voor de laatste functie.

Stenden toch niet in de haak! (De Volkskrant, 14 maart 2012)

Stenden Hogeschool in Leeuwarden heeft ten onrechte 259 Nederlandse hbo-diploma's uitgereikt aan buitenlandse studenten uit Qatar en Zuid-Afrika, waar de Friese hogeschool nevenvestigingen heeft.

Dit concludeert de Onderwijsinspectie in een dinsdag verschenen rapport. Aanleiding voor het onderzoek waren tips van betrokkenen en publicaties in de Volkskrant over de gebrekkige kwaliteit van het onderwijs dat Stenden in het buitenland aanbiedt.


Het oordeel van de inspectie is een gevoelige tik voor Stenden, dat zich profileert als de meest internationale hbo-instelling van Nederland. De hogeschool heeft vestigingen in Noord-Nederland, maar ook in exotische oorden als Bali, Thailand, Qatar en Zuid-Afrika.


Lokale studenten
Volgens de inspectie had Stenden in Qatar en Zuid-Afrika geen diploma's mogen verstrekken aan lokale studenten. De wet schrijft voor dat studenten die een Nederlands diploma ontvangen, in ieder geval een deel van hun opleiding in Nederland moeten volgen.

De inspectie heeft geen diepgravend onderzoek gedaan naar het niveau van de buitenlandse Stenden-opleidingen, maar is wel kritisch. Zo is het volgens de inspectie 'afwijkend' dat Stenden-studenten in Qatar met twee of drie man samen een scriptie schrijven, waardoor niet is na te gaan of zij allemaal het beoogde eindniveau bezitten. Ook vermoedt de inspectie dat bij de buitenlandse Stenden-filialen 'soms lagere eisen worden gesteld dan in Nederland', dat 'bepaalde modules makkelijker zijn' en dat 'bepaalde toetsen niet worden afgenomen.'


Qatar

Vorig jaar vertelden betrokkenen aan de Volkskrant dat rijke Stenden-studenten in Qatar personeel inhuurden om in hun plaats toetsen en scripties te maken. Stenden heeft dit altijd bestreden. De inspectie heeft dit niet kunnen nagaan, maar ziet wel problemen bij de populaire businessstudie (273 studenten) in de oliestaat. 'De overheid in Qatar heeft tot dusver geweigerd de opleiding te registreren en heeft Stenden Qatar gevraagd geen nieuwe studenten toe te laten zolang de registratie niet in orde is.'

Staatssecretaris Zijlstra van onderwijs liet dinsdag in een reactie weten de buitenlandse activiteiten van hogescholen in te perken. Hogescholen moeten voortaan tenminste een kwart van hun onderwijs op Nederlandse bodem aanbieden, anders kunnen er geen diploma's worden uitgereikt, aldus Zijlstra.

Deze regel geldt niet voor de studenten die nu bij Stenden in het buitenland studeren. De kwaliteit van hun opleidingen zal extra worden gecontroleerd.


Weggenomen
Leendert Klaassen, voorzitter van het college van bestuur, zegt dat Stenden de buitenlandse activiteiten voortzet. 'De geconstateerde tekortkomingen zijn inmiddels weggenomen. Lokale studenten van de buitenlandse vestigingen zullen we voortaan voor een jaar naar Nederland uitnodigen, als zij een Nederlandse graad willen behalen.'

Snoepreisjes op kosten van de Nederlandse belastingbetaler veilig gesteld?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten